Няколко любопитни факти за сънищата

2013-02-01 14:03:00
Няколко любопитни факти за сънищата
Снимка: Dreamstime

Всеки човек сънува – някои по-често, други по-рядко, някои си спомнят сънищата на сутринта, други пък не. Сънищата определено са интересна материя, която все още не е разгадана напълно. И ако искате да научите още неща, свързани със спането и сънищата, прочетете статията:

 

Сънищата носят послания – повечето пъти те ни показват нещата метафорично и с дребни символи, които невинаги успяваме да разгадаем. Подсъзнанието ни се опитва да сравни съня с нещо сходно и да ни даде знак, но дали успяваме да го разберем правилно? Помислете какво сте сънували в последно време – дали сънят ви не е просто сън, а знак за нещо?

 

 

Сънуваме познати лица – на всеки се е случвало да сънува непознати хора. Всъщност вие може да не познавате техните лица, но сте ги виждали поне веднъж в живота си – на улицата, в градския транспорт, по време на изпити т.н. Може би, момичето, което снощи ви е спасило живота, е касиерката в супермаркета, който посетихте за пръв и последен път преди няколко месеца по време на екскурзия в чужбина? Вие сте я видели, но не сте я запомнили, е, подсъзнанието ви обаче е паметливо.

 

Бившите пушачи имат по-оживени сънища – особено тези, които наскоро са се отказали от порока си. 33% от тях все още палят цигара ... в съня си. Повечето пъти бившите пушачи сънуват, че пушат и изпитват вина на сутринта. Те явно наистина се притесняват да не се върнат към порока си отново.

 

Парализирани сме, докато спим – сигурно ви се струва странно, но е факт. Жлезите отделят хормон, който помага в предизвикването на съня, невроните изпращат сигнал по гръбначния стълб и тялото се отпуска, а след това се парализира, най-вероятно с цел избягване на опасни движения и реакции по време на сън.

 

Забравяме до 90% от нещата, които сънуваме – до 5 минути, след като се събудите, забравяте 50% от съня си, а след 10 минути – цели 90%. Ако искате да помните сънищата си по-дълго време, дръжте до леглото си тефтер и химикал и ги записвайте, непосредствено след като се събудите.

 

Някои хора не сънуват цветно – 12% от всички хора с нормално зрение всъщност имат черно-бели сънища. Останалите 88% сънуват в цветове. Интересен е фактът, че често се повтарят общи теми – сексуални изживявания, падане на зъб, ситуации от училище/работата, летене, падане, катастрофа, изпит и т.н.

 

Външни фактори оказват влияние на сънищата ни – случвало ви се е да чуете будилника си и в съня ви да започне да звъни нещо? Или да сте ожаднеете, докато спите и да го усетите и в съня си? Това всъщност е смесване на съня и реалността и се случва при доста хора.

 

Хората с нарушено зрение също сънуват – те може да не виждат добре или да са напълно лишени от зрение, но това не им пречи да сънуват, докато спят. Те не виждат никакви образи в сънищата си, но за сметка на това те са изпълнени с различни звуци, емоции и миризми.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
nyxu
преди 11 години

Миризми о.О


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия